Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Nadpopradzkie sobótki - warsztaty kulinarne

Nadpopradzkie sobótki - warsztaty kulinarne

Treść

W imieniu organizatorów SOBÓTEK NADPOPRADZKICH mamy przyjemność zaprosić Państwa na wyjątkowe wydarzenie: gotowanie nad Popradem ze Zbigniewem Kmieciem, 29 czerwca 2019. 

W tym roku SOBÓTKI NADPOPRADZKIE będą mieć szczególny charakter nie tylko ze względu na nowatorski program. Jest nam niezmiernie miło poinformować, że odbędą się warsztaty gotowania, które poprowadzi Zbigniew Kmieć - znany restaurator i łowca produktów. Podczas wspólnego gotowania będziemy szukać odpowiedzi na pytanie: jak promować lokalną kuchnie i region? 

Autor warsztatów - Zbigniew Kmieć - tak ujmuje ich cel: zaprezentujemy kuchnię sezonową opartą w całości na lokalnych produktach. Warsztaty będą uczyć kompleksowego myślenia o naturze i takiego zestawienia składników by powstawały dania lekkie, i dobrze się prezentujące. W czasie warsztatów omówimy też ekonomiczną stronę kuchni lokalnej i sezonowej. Opowiemy o tym jak należy wyceniać dania w restauracji, i w jaki sposób robić to w gospodarstwie agroturystycznym. Ugotujemy:

- Zupę na jagnięcinie z warzywami

- Grillowaną na szpadach jagnięcinę z czereśniowym sosem

- Naleśniki z poziomkami miętą i miodem spadziowym.

Gotowanie odbywać się będzie w trzech turach. Każda grupa ok. 15 osób.

Od 12.15-14.00 grupa zamknięta na zaproszenie organizatorów.

Od 14.15 - 16.00 - osoby z branży gastronomicznej z terenu gminy Piwniczna-Zdrój.

Od 16.15 - 18.00 - grupa otwarta - każdy może wziąć udział, koszt 15 zł. Zapisać można się w punkcie informacji turystycznej, który mieści się w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury, Rynek 11, tel. 18 446 83 25 lub w dniu imprezy - w miarę dostępności miejsc.

 

378593